Interview winnaar Fonger Ypma van Arctic Reflections:'Een fantastische erkenning van ons werk'

Interview winnaar Fonger Ypma van Arctic Reflections:'Een fantastische erkenning van ons werk'

Zelfs in het meest optimistische scenario ziet het er slecht uit voor de Noordpool. Ambitieus klimaatbeleid kan niet voorkomen dat we in de jaren ’30 of ’40 van deze eeuw voor het eerst een ijsvrije zomer zullen hebben in het Noordpoolgebied. Arctic Reflections wil het smeltproces tegengaan door in de wintermaanden extra ijs te laten aangroeien. Onlangs won dit revolutionaire initiatief één van de drie Wubbo Ockels Innovatieprijzen. De prijs stimuleert - geheel volgens het gedachtegoed van Wubbo Ockels - duurzame pioniers om impact te maken op onze aarde. ‘Wubbo was voor mij als natuurkundige altijd al een grote inspiratiebron. Het winnen van deze prijs is een fantastische erkenning van ons werk en een bewijs dat we op de goede weg zijn.’, aldus Fonger Ypma, oprichter van Arctic Reflections. Lees hieronder het interview met Fonger waarin hij vertelt over de droom en wat het winnen van de prijs voor zijn organisatie betekent. 

Winnaars Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023 bekend

Arctic Reflections, SpeedDryer, Rechten voor de Natuur & The GAIA winnen de Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023. De innovatieprijs stimuleert talent om duurzame impact te maken op onze planeet. De jury koos met deze winnaars voor zeer uiteenlopende innovaties. Rechten voor de rivieren, bomen en bergen. In gesprek met de oceanen via Artificial Intelligence. Het ijs op de noordpool weer aan laten groeien. En een duurzame droger als oplossing voor de oude energieslurper. 

Winnaars Wubbo Ockels Innovatieprijs bij BNR Nieuwsradio

Winnaars Wubbo Ockels Innovatieprijs bij BNR Nieuwsradio

Duurzame innovaties zijn keihard nodig om het klimaat te redden, de natuur te herstellen en het leven voor ons mensen op deze planeet aangenaam te houden. BNR Nieuwsradio nodigde de winnaars van de Wubbo Ockels Innovatieprijs uit in de studio

11 finalisten Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023 bekend

Het was een ongelofelijk uitdagende puzzel voor de jury om uit de 44 inzendingen 11 finalisten te kiezen. De jury is positief verrast door de kwaliteit van de inzendingen. Maak kennis met de 11 finalisten die op 3 november hun idee/innovatie/plan zullen pitchen: 

 • Rechten voor de Natuur – Ook rivieren, bomen en bergen hebben rechten. Een burgerbeweging die zich inzet voor een juridische status van rechtspersonen voor de natuur.

 • The Urban Jungle Project – Bomen op daken? Dat kan! Deze lichte en modulaire oplossingen maken de stad groener op plekken waar dat normaal gesproken niet kan.

 • TEMNOS – Batterij branden zijn straks verleden tijd. Met behulp van deze techniek kunnen batterij(resten) eenvoudig worden opgespoord en verwijderd.

 • VR Workshop EARTH FROM SPACE – Een levensechte ruimtereis die je kijk op onze aarde doet veranderen: We hebben er maar één en daar moeten we het mee doen.

 • Groasis’ Treesolution Waterboxx® - Dankzij deze box wordt het watergebruik in de landbouwsector verminderd en kunnen bomen worden geplant met minder water.

 • VanHier – Elk jaar belanden er miljoenen kilo’s plaatmateriaal op de afvalberg. Daarom heeft VanHier in eigen beheer Biobased plaatmateriaal ontwikkeld.  

 • SpeedDryer – Dit slimme en zuinige droogrek is dé perfecte vervanger voor de energievretende wasdroger.

 • De Energiedamwand – Dit energetische systeem maakt gebruikt van oppervlaktewater in combinatie met damwanden om gebouwen mee te verwarmen en koelen.

 • Regenwatertoilet – Het toilet verbruikt enorm veel schoon drinkwater. Dit systeem wordt binnenshuis geplaatst om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het toilet.

 • Arctic Reflections – Als we zo doorgaan is er over een paar zomers geen ijs meer op de Noordpool. Dit project wil dit tegengaan door water op het ijs te spuiten waardoor het ijs verdikt wordt.

 • The GAIA – What if nature could speak? GAIA gebruikt AI om het ecosysteem voor zichzelf op te laten komen. Ga in gesprek met de avatar van moeder aarde of de rivieren.

Op 3 november strijden de finalisten met elkaar en zal de jury de drie winnaars bekend maken. Naast het uitreiken van de Wubbo Ockels Innovatieprijs vieren we het leven en het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Het belooft een feestelijke en festival-achtig prijsuitreiking te worden. Met onder andere de 11 inspirerende pitches, een rondleiding over The Green Village en optredens van o.a. zangeres Marloes Arkensteijn. Ook zo benieuwd wie er uiteindelijk met de prijs naar huis gaan? Meld je dan nu aan via: https://6zswwji.momice.events/

Meld je nu aan voor prijsuitreiking 3 november!

Meld je nu aan voor prijsuitreiking 3 november!

Op 3 november 2023 worden de drie winnaars van de Wubbo Ockels Innovatieprijs bekend gemaakt. De winnaars krijgen ieder 10.000 euro prijzengeld en ondersteuning voor het verder brengen van hun innovatie.  

Ook benieuwd wie er met de prijs naar huis gaan? Meld je dan nu aan voor de prijsuitreiking op 3 november op de Green Village in Delft!

Meld je hier aan!