'Optimisme is een verantwoordelijkheid.'

Image

Over Wubbo Ockels

 Wubbo Ockels was naast natuurkundige, ruimtevaarder en piloot, ook fervent voorvechter van duurzaamheid. 

Als duurzame pionier bedacht hij innovatieve oplossingen om onze planeet te beschermen. Denk aan de Nuna zonneauto, Superbus, Kite Power, het schip de Ecolution en De Groene Grachten. Dat deed hij met een berg positieve energie. Optimisme was volgens Wubbo immers een verantwoordelijkheid. 

 Wubbo was daarnaast groot fan van prijzen. Door een beloning te verbinden aan een oplossing voor een uitdagend vraagstuk, moedig je mensen aan om te vernieuwen, creatief te zijn en lef te tonen. Een prijs voor duurzame innovaties houdt Wubbo's gedachtegoed daarom springlevend. 

Achtergrond Wubbo Ockels

Wubbo Ockels (28 maart 1946-18 mei 2014) was een natuurkundige, ruimtevaarder en piloot. In 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Sinds 1992 was hij verbonden aan de TU Delft. In 2003 volgde een aanstelling als voltijd hoogleraar Duurzame technologie. 

Als ruimtevaarder zag Wubbo hoe kwetsbaar onze aarde was en hoe “aards” wij mensen zijn. Zorg goed voor de enige plek waar je als mens kan leven. Groei op een begrensde planeet is onmogelijk. Hij zette zich daarom in voor een duurzame planeet. Dit deed hij door vernieuwende projecten op te zetten en innovatieve oplossingen te bedenken. In 2012 richtte hij samen met Suze Gehem De Groene Grachten op. Onder het motto: 'als verduurzamen hier kan, dan kan het overal' verduurzaamt De Groene Grachten historische panden en gebieden.  

CV

 • 2012: medeoprichter De Groene Grachten 
 • 2007: Start bouw Ecolution
 • 2006: Start bouw Superbus-project
 • 2004: Initatief eerste race zonneboten
 • 2001: Teamleider eerste Zonne-auto Nuna 
 • 1996: Ontwerp laddermolen - Power-kite
 • 1992: Hoogleraar aan de TU Delft 
 • 1985: Maakt ruimtereis als Nederlanders eerste astronaut 
 • 1978: Door ESA geselecteerd om mee te werken aan Spacelab-programma
 • 1978: Promotie tot doctor aan de Rijksuniversiteit Groningen
 • 1973: Behalen doctoraal wis- en natuurkunde


Image

'Als een eeuwenoud pand duurzaam kan, dan kan het overal!'

Image

Duurzame innovaties van Wubbo Ockels

Kitepower

Kitepower

Met vliegeren energie opwekken
Lees meer
Ecolution

Ecolution

Een innovatief zeilschip in Groningen
Lees meer
Superbus

Superbus

Gestroomlijnde wagen als duurzaam vervoer 
Lees meer

Een initiatief van De Groene Grachten

Wubbo Ockels richtte tien jaar geleden samen met Suze Gehem De Groene Grachten op. De missie? Eeuwenoude panden verduurzamen. “Want als verduurzamen daar kan, dan kan het overal!”, aldus wijlen Wubbo Ockels.

Inmiddels zijn ruim 16.000 panden geholpen om duurzame stappen te zetten. Om het gedachtengoed van Wubbo Ockels springlevend te houden, roept De Groene Grachten in 2022, ter ere van haar 10-jarig jubileum, deze prijs in het leven. De prijs zal talent stimuleren om goede ideeën te bedenken, die het verschil maken. De Groene Grachten stelt het prijzengeld van drie keer 10.000 EUR beschikbaar.

“In 2012 gaf Wubbo me € 3.000 uit eigen zak om De Groene Grachten mee op te richten. Ik heb zelf ervaren hoe dit ons een vliegende start heeft gegeven. Tien jaar later lijkt het me fantastisch om iets vergelijkbaars te doen voor verschilmakers met impactvolle ideeën.", aldus medeoprichter Suze Gehem.